ورق فوم چیست؟
ورق فوم از محصولات تولیدی از فوم Eva است که دارای چگالی بالا و ضخامت های میان یک تا 32 میلی متر است. رنگبندی تولیدی ورق فوم نیز بسیار متنوع است، چرا که ورق فوم به عنوان محصول اولیه در بسیاری از صنایع استفاده می شود. بنابراین انتخاب یک ورق فوم مناسب باید براساس نیاز صنعت انجام شود.
اولین تولید ورق فوم در ایران مربوط به دهه 70 است، زمانی که کفش ملی برای تمامی کفش های اقدام به استفاده از ورق فوم نمود. پس از آن با افزایش روزافزودن کاربردهای ورق فوم در صنایع، چندین تولیدکننده تصمیم به تولید ملی ورق فوم گرفتند. هر چه از آن زمان به جلو می آییم، ورق فوم کاربردهای گسترده تری پیدا می کند، به گونه ای که امروزه ورق فوم جزو لاینفک 90 درصد از صنایع شده است.
اما چرا ورق فوم؟
در طول سال های گذشته محصولات بسیاری برای صنایع نام برده تولید شده اند، برای مثال فوم پلی اتیلن. اما چرا تنها ورق فوم Eva به این محبوبیت در صنایع رسیده است؟ دلیل آن ویژگی های منحصر به فرد ورق فوم و تنوع تولید آن می باشد.
چه ویژگی هایی از ورق فوم آن را منحصر به فرد کرده است؟
• ورق فوم در تنوع بسیاری از رنگ، ابعاد، ضخامت و دانسیته تولید می شود.
• ورق فوم مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب و مواد شوینده دارد.
• دارای سطح و درونی یکدست و صاف است، به گونه ای که هیچ ناهمواری، زدگی و یا حبابی در آن مشاهده نمی شود.
• ورق فوم را به راحتی می توان به ضخامت دلخواه برش داد، نکته قابل توجه در این مورد این است که ورق فوم با کیفیت در حین برش پودر نشده و دچار افت ضخامت نخواهد شد.
• درجه سختی و نرمی ورق فوم براساس کاربرد آن تعیین می شود. بنابراین در هنگام خرید ورق فوم حتما کاربرد موردنظر خود را با فروشنده و تولیدکننده ورق فوم در میان بگذارید.
• ورق فوم دارای خاصیت ارتجاعی و برگشت پذیری مناسبی است. بنابراین در هنگام ضربه فرد به ورق فوم، احتمال آسیب دیدگی کاهش می یابد.
موارد گفته شده تنها بخشی از ویژگی های ورق فوم هستند، این ویژگی ها به علاوه ده ها ویژگی مثبت دیگر، ورق فوم را به محصولی پرکاربرد در صنایع ایران تبدیل کرده است.
انواع ورق فوم
با توجه به مباحثی که تا الان گفته شد، می توان نتیجه گرفت که انعطاف ورق فوم در ویژگی ها و خصوصیات باعث تولید انواع مختلفی از ورق فوم شده است. تعداد انواع ورق فوم بسیار زیاد است، در این بخش تنها تعدادی از مهم ترین ورق فوم های موجود در بازار ایران را ذکر خواهیم کرد.
از جمله انواع ورق فوم می توان به ورق فوم فشرده یا سخت، فوم گلسازی، ورق فوم خرج کار یا فوم مبلی، ورق تی، ورق تی ممتاز، ورق تی صنعتی، ورق میکروسل، ورق فوم دوروآج سوزنی و ورق فوم میکروآلن اشاره کرد.
ورق فوم های نام برده از پرکاربردترین ورق فوم های صنایع ایران هستند. توضیح تمام این ورق فوم های در یک مقاله نمی گنجد، بنابراین ما تنها از ورق فوم خرج کار یا فوم مبلی صحبت می کنیم.
فوم مبلی چیست؟
فوم مبلی که با نام های ورق فوم خرج کار و ورق فوم تی بازاری نیز شناخته می شود، از متداول ترین انواع ورق فوم است. ورق فوم در دو ضخامت 30 میلی متر و 35 میلی متر و دو اندازه 150 در 220 سانتی متر و 145 در 215 سانتی متر تولید می شود.
کاربرد اصلی این نوع ورق فوم، همانطور که از نامش پیداست در صنعت مبل سازی می باشد. البته فوم خرجکار در صنایع دیگری از جمله خودروسازی، قطعه سازی، بسته بندی و ... نیز کاربرد دارد، اما اصلی ترین مصرف آن برای مبل سازی است.
لازم به ذکر است برای صنعت مبل سازی چندین فوم دیگر نیز وجود دارد مانند ابر، اسفنج، فوم سرد، فوم گرم و فوم ویژه. اما به جرات می توان گفت که:
بهترین نوع فوم برای مبل سازی، ورق فوم خرج کار است.